Kylling shawarma med baba ganoush.
Shawarma er en typisk street food rett som brukes mye i midtøsten med krydderier opprinnelig fra det Osmanske riket. Baba Ganoush er en dip laget etter samme prinsipp som hummus, bortsett fra at den er laget på aubergin i stedet for kikerter.
Begge disse er typiske retter fra midtøsten. Shawarma er å finne på ethvert gate hjørne laget på kjøtt kuttet i biter enten av lam, sau, okse eller kylling. Har du aldri smakt eller hørt om kylling shawarma før, kan jeg anbefale å prøve denne enkle oppskriften med smakfulle og eksotiske krydderier. Krydderblandingen er fylt med hvitløk, cumin, kanel og andre krydderier som gir en deilig smaks blanding inspirert av det orientalske kjøkken. Du kan bruke krydderblandingen til å gni inn råvarene eller som marinade til alle typer protein eller grønnsaker. Min favoritt er å bruke krydderblandingen til å marinere kylling, for å steke på grill. I dagens oppskrift har jeg stekt den i grillpanne, da det ikke akkurat er sesong for grilling nå. Begge deler funger utmerket.
Baba Ganoush er stort sett å finne på et hvert meze bord med retter fra midtøsten. Den er laget på grillet eller ovnsbakt aubergin med sin milde og kremet smak. Når du blender den med olivenolje, tahini, hvitløk og krydder blir den garantert en super snack. Smaken er noe røkt fra den grillede auberginen, kremet med tahini og olivenolje, smakstilsatt med det perfekte krydder og friske urter. Baba ganoush er enkelt å lage så lenge du har auberginer og tahini i hus. Resten av krydderne er det store muligheter for at du har i krydderhylla. Alt du trenger å gjøre er å ovnsbake auberginene og blende de sammen med de deiligste krydder og smaker . Den er perfekt som tilbehør til enhver fest og anledning.
Du finner begge oppskrifter om du skroller lenger ned på siden.
Håper det smaker.
Hilsen Monica.
Shawarma kylling.
Du trenger
- 1 Blandebolle.
- 1 Visp
- 1 plastpose
- 1 Kniv
- 1 Teskje
- Grill eller grill panne her kan og fint brukes en vanlig stekepanne.
Ingredienser
- Ca 400 g kyllingfilét. det beste er utbenet lårfilèt, men det går og fint med vanlig kyllingfilèt, hvilket jeg har brukt her.
- 3 fedd hvitløk
- 2 ts malt cumin
- 2 ts paprikapulver bruk gjerne røkt paprika. Har du ikke det i hus, går det helt fint med vanlig paprikapulver.
- 1 ts tørket oregano
- 1/2 ts tørket kanel
- 1/2 ts malt kardemomme
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 1/2 kopp olivenolje
- 4 ss friskpresset sitronjuice
- Sitronskiver til garnityr
- 1 håndfull bladpersille, finhakket til garnityr.
Slik gjør du
- Skjær opp kyllingen i passende store biter (ikke for små, da de kan bli tørre) og legg de i en plastpose og sett den til side.
- Ha alle krydderne i en bolle og bland sammen.
- Visp sammen olje, sitron og hvitløk i en bolle.
- Bland i krydderet og visp godt. Hell i posen over kyllingen. Lukk posen godt å legg den i kjøleskapet i minimum en time. Aller helst bør den ligge natten over. Vend på posen en gang i blant så kyllingen blir godt marinert på alle kanter.
- Varm opp grillen eller pannen til medium varme. Stek ca 6-8 minutter på hver side, til den er gjennomstekt. Om du skal servere kyllingen senere, anbefaler jeg å la den være litt rå inni. Da kan du ha den over i en ildfast form og etter varme i ovnen før servering på 200 grader til den er gjennomstekt.
- Dander noen sitronskiver og legg kyllingbitene over. Dryss over finhakket bladpersille.
Notater
Baba Ganoush
Du trenger
- 1 Stekeplate
- 1 Bakepapir
- 1 foodprocessor eller blender.
- 1 kjøkkenkniv
- 1 Skje
Ingredienser
- 3 stk auberginer små
- 2 stk hvitløksfedd
- 1 ss frisk sitronjuice
- 3 ss tahini
- 2 ss olivenolje ekstra til å pensle med
- 1 håndfull bladpersille behold litt til å drysse over til pynt.
- 1,5 ts malt cumin
- 1 ts paprikapulver gjerne røkt.
- Flak salt og grovmalt pepper smakes til.
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 200 grader over og undevarme.
- Del auberginene i 2 halve på langs og legg på stekebrett. Pensle med olje.
- bak auberginen i ovnen til den får en gylden brun farge og er myk i konsistensen. Avkjøl deretter.
- Skjær rundt kanten på auberginen og hul ut med en skje.
- Ha innmaten i en blender med de andre ingrediensene.
- Kjør til det blir en jevn purè. Finhakk blad persille og rør inn for hånd. De ter viktig at du ikke kjører persillen med pureen i kjøkkenmaskin, da den vil få en udelikat farge. Dryss over resten av persillen og en liten rand med olivenolje.